De Ziekte van Parkinson is een ziekte in de hersenen waarbij hersencellen langzaam maar zeker afsterven. De ziekte is erg complex en heeft daarom ook vele soorten symptomen, die voor elke patiënt anders zijn. Meestal komt Parkinson voor bij wat oudere mensen. Zij hebben vaak last van stijve spieren, moeite met bewegen of traag bewegen. Behandeling van Parkinson is helaas nog niet mogelijk, maar met medicatie en vooral met beweging kan de ziekte wel draaglijker gemaakt worden.

Wat maakt bewegen zo belangrijk?

Blijven bewegen is een van de belangrijkste dingen om te doen voor iemand met Parkinson. Bewegen stimuleert namelijk allerlei belangrijke factoren, zoals de motoriek, de snelheid, de spierkracht en het evenwicht. Effectieve oefeningen om te doen zijn bijvoorbeeld trainen op de loopband of zogeheten gangoefeningen, die je helpen om correct en snel te kunnen wandelen. Met deze oefeningen houd je je wandelsnelheid op peil of verbeter je deze zelfs. 

Ook het evenwicht bewaren is te oefenen aan de hand van simpelweg bewegen. Het verliezen van het evenwicht en omvallen zijn vervelende symptomen van Parkinson, die je zoveel mogelijk moet willen voorkomen. Door hier specifieke lichaamsbeweging voor te doen, kun je de gang en het evenwicht verbeteren. Op die manier verlaag je je valpercentage. De verschillende oefeningen voor stapsnelheid en evenwicht worden vaak met elkaar gecombineerd voor de meest effectieve resultaten.

Soorten beweging en effecten

Therapeuten van Parkinson-patiënten leggen de focus vaak op activiteiten rondom de wandelgang, het evenwicht, het versterken van de spieren en flexibiliteit. Deze bewegingen zorgen ervoor dat de motoriek van patiënten sterk toe neemt, net als het evenwicht en de wandelsnelheid. Ook de aerobe fitheid, inclusief de spierkracht, wordt sterk vergroot. Het valpercentage van patiënten neemt door beweging juist af.

Welke aanbeveling het best is voor jou, is helaas niet te zeggen. Elke Parkinson-patiënt heeft behoefte aan andere soorten oefeningen en heeft ook andere behoeften en grenzen. Ook niet iedereen begint op hetzelfde niveau met oefeningen. Kijk dus goed naar jezelf en bouw dit langzaam maar zeker op. Onthoud: te hard van stapel lopen kan misschien alleen nadelig werken, dus elke kleine stap die je doet is veel belangrijker!

Enkele beweegtips op een rijtje

  • Om zeker te weten dat je goed beweegt, is het belangrijk om een afspraak te maken met een therapeut die toezicht houdt en de juiste tips geeft. 
  • Blijf ook zelfstandig in beweging of neem een persoonlijke coach die je begeleidt.
  • Neem uitvoerig de tijd om je lichaam op te warmen en af te koelen, om je lichaam zeker niet te overbelasten.
  • Voer zeker ook functionele oefeningen uit. Oefen bijvoorbeeld dingen uit het dagelijkse leven, zoals stapoefeningen die je dagelijkse blokje om makkelijker maken of krachtoefeningen die je helpen bij het in- en uitladen van je dagelijkse boodschappen.
  • Geloof in jezelf en zet vooral door! De effecten zijn misschien niet direct zichtbaar, maar consequent bewegen zal uiteindelijk zorgen voor een stuk betere fysieke gezondheid.

Wil je meer lezen of meer tips hebben voor bewegen met Parkinson? Kijk dan eens op VerderMetParkinson.nl. Op deze site vind je allerlei nuttige informatie over Parkinson, net zoals een zelftest die je helpt bij bepalen wat jij belangrijk vind tijdens je ziekte.

 

Eenvoudige notenrecepten voor een gezonde voeding

Noten zijn een fantastische bron van gezonde vetten, eiwitten, vezels en een scala aan vitamines en mineralen. Ze zijn niet alleen voedzaam maar ook veelzijdig en kunnen in allerlei recepten gebruikt worden. Van snelle...

Het perfecte BBQ-menu voor een zomerfeest

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de dagen langer worden, is er niets dat meer uitnodigt tot gezelligheid dan een zomerfeest met een heerlijke BBQ. Het samenstellen van het perfecte BBQ-menu is een kunst op...

Noten in je dieet: tips en trucs

Noten zijn al lang bekend als een compacte bron van voeding, boordevol met gezonde vetten, eiwitten, vezels en essentiële vitaminen en mineralen. Voor gezondheidsbewuste mensen of zij die op zoek zijn naar gezonde...

Verschillende Soorten Sushi: Een Diepgaande Verkenning van Japanse Delicatessen

Sushi is zonder twijfel een van de meest geliefde culinaire lekkernijen ter wereld. Sushi in Amsterdam en andere plaatsen in Nederland wordt steeds populairder. Het heeft zich verspreid vanuit de straten van Japan naar...

De detox sapkuur; wat is het precies?

Detox sapkuren van drveggie.nl hebben de afgelopen jaren veel populariteit opgedaan. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Hier bespreken we alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen wat een detox sapkuur...