De Ziekte van Parkinson is een ziekte in de hersenen waarbij hersencellen langzaam maar zeker afsterven. De ziekte is erg complex en heeft daarom ook vele soorten symptomen, die voor elke patiënt anders zijn. Meestal komt Parkinson voor bij wat oudere mensen. Zij hebben vaak last van stijve spieren, moeite met bewegen of traag bewegen. Behandeling van Parkinson is helaas nog niet mogelijk, maar met medicatie en vooral met beweging kan de ziekte wel draaglijker gemaakt worden.

Wat maakt bewegen zo belangrijk?

Blijven bewegen is een van de belangrijkste dingen om te doen voor iemand met Parkinson. Bewegen stimuleert namelijk allerlei belangrijke factoren, zoals de motoriek, de snelheid, de spierkracht en het evenwicht. Effectieve oefeningen om te doen zijn bijvoorbeeld trainen op de loopband of zogeheten gangoefeningen, die je helpen om correct en snel te kunnen wandelen. Met deze oefeningen houd je je wandelsnelheid op peil of verbeter je deze zelfs. 

Ook het evenwicht bewaren is te oefenen aan de hand van simpelweg bewegen. Het verliezen van het evenwicht en omvallen zijn vervelende symptomen van Parkinson, die je zoveel mogelijk moet willen voorkomen. Door hier specifieke lichaamsbeweging voor te doen, kun je de gang en het evenwicht verbeteren. Op die manier verlaag je je valpercentage. De verschillende oefeningen voor stapsnelheid en evenwicht worden vaak met elkaar gecombineerd voor de meest effectieve resultaten.

Soorten beweging en effecten

Therapeuten van Parkinson-patiënten leggen de focus vaak op activiteiten rondom de wandelgang, het evenwicht, het versterken van de spieren en flexibiliteit. Deze bewegingen zorgen ervoor dat de motoriek van patiënten sterk toe neemt, net als het evenwicht en de wandelsnelheid. Ook de aerobe fitheid, inclusief de spierkracht, wordt sterk vergroot. Het valpercentage van patiënten neemt door beweging juist af.

Welke aanbeveling het best is voor jou, is helaas niet te zeggen. Elke Parkinson-patiënt heeft behoefte aan andere soorten oefeningen en heeft ook andere behoeften en grenzen. Ook niet iedereen begint op hetzelfde niveau met oefeningen. Kijk dus goed naar jezelf en bouw dit langzaam maar zeker op. Onthoud: te hard van stapel lopen kan misschien alleen nadelig werken, dus elke kleine stap die je doet is veel belangrijker!

Enkele beweegtips op een rijtje

  • Om zeker te weten dat je goed beweegt, is het belangrijk om een afspraak te maken met een therapeut die toezicht houdt en de juiste tips geeft. 
  • Blijf ook zelfstandig in beweging of neem een persoonlijke coach die je begeleidt.
  • Neem uitvoerig de tijd om je lichaam op te warmen en af te koelen, om je lichaam zeker niet te overbelasten.
  • Voer zeker ook functionele oefeningen uit. Oefen bijvoorbeeld dingen uit het dagelijkse leven, zoals stapoefeningen die je dagelijkse blokje om makkelijker maken of krachtoefeningen die je helpen bij het in- en uitladen van je dagelijkse boodschappen.
  • Geloof in jezelf en zet vooral door! De effecten zijn misschien niet direct zichtbaar, maar consequent bewegen zal uiteindelijk zorgen voor een stuk betere fysieke gezondheid.

Wil je meer lezen of meer tips hebben voor bewegen met Parkinson? Kijk dan eens op VerderMetParkinson.nl. Op deze site vind je allerlei nuttige informatie over Parkinson, net zoals een zelftest die je helpt bij bepalen wat jij belangrijk vind tijdens je ziekte.

 

De detox sapkuur; wat is het precies?

Detox sapkuren van drveggie.nl hebben de afgelopen jaren veel populariteit opgedaan. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Hier bespreken we alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen wat een detox sapkuur...

Hoe werkt een detox sapkuur?

Als je het gevoel hebt dat je lichaam een beetje is vastgelopen, is het misschien tijd om een detox sapkuur van Dr Veggie te overwegen. Detox kuur sap is een geweldige manier om je systeem te reinigen en nieuwe energie...

Gezonde lunch bestellen? Let op deze zaken

Ben je vaak op het werk en moet je daar lunchen? Dan is het goed om eens na te gaan of dat een lunch laten bezorgen in Amstelveen de moeite waard is en gezond is. Maar niet alleen op je werk moet je gezond lunchen, dit...

Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor je lichaam

Voeding is essentieel voor ons lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen, die ons lichaam nodig heeft voor verschillende processen en functies....

Inspiratie voor de lekkerste notenmixen

‍Als het om een avondje snacken met familie of vrienden, gaat er niets boven zelfgemaakte snacks. Gelukkig is het maken van zelfgemaakte notenmix dan ook een makkie! Deze gezonde snack is perfect voor op een feestje en...