Hielspoor, ook wel plantaire fasciitis genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van hielpijn. Het kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en je levenskwaliteit verminderen. Maar wat is hielspoor precies en hoe kun je het behandelen? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over hielspoor.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een aandoening waarbij er sprake is van irritatie of ontsteking van de peesplaat aan de onderkant van de voet, die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. Dit kan leiden tot hevige pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen na het opstaan ​​of na een lange periode van rust.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder overbelasting van de voeten, een verkeerde loop- of staanstand, overgewicht, langdurig staan op harde ondergronden, en het dragen van ongeschikt schoeisel. Mensen die regelmatig sporten, zoals hardlopers en dansers, lopen ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van hielspoor.

Symptomen van hielspoor

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn scherpe pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen na het opstaan ​​of na een periode van rust. De pijn kan gedurende de dag afnemen, maar kan verergeren na langdurige activiteit. Sommige mensen ervaren ook stijfheid en een branderig gevoel onder de hiel.

Behandeling van hielspoor

Hoewel hielspoor vervelend kan zijn, is het meestal goed te behandelen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

  • Rust en ijs: Rust nemen en regelmatig ijs aanbrengen op de pijnlijke plek kan helpen om ontstekingen te verminderen.
  • Stevige ondersteuning: Het dragen van goed ondersteunende schoenen en eventueel steunzolen kan de druk op de hiel verminderen.
  • Stretching en oefeningen: Specifieke oefeningen en stretching kunnen helpen om de spieren en pezen te versterken en de flexibiliteit te verbeteren.
  • Medische hulpmiddelen: In sommige gevallen kan een podotherapeut of fysiotherapeut aangepaste steunzolen, orthopedische hulpmiddelen of andere behandelingen aanbevelen.