Voor veel mensen zal het herkenbaar zijn dat het pijnlijk is om in een ijsje te bijten. Een pijnscheut schiet door het lichaam. Dit komt doordat veel mensen last hebben van gevoelige tanden. Ze ervaren het vaakst last bij het eten van een ijsje of drinken van een koud of warm drankje. Dit kan heel pijnlijk en vervelend zijn. Gevoelige tanden hebben verschillende oorzaken en kunnen ook op verschillende manieren behandeld worden. Wat voor de één werkt, hoeft voor de andere niet te werken. Hier lees je hoe je gevoelige tanden verhelpt.

Oorzaken gevoelige tanden

Het ontstaan van gevoelige tanden kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen doordat het tandglazuur is aangetast, maar ook door het terugtrekken van tandvlees. Een stuk tand komt tevoorschijn wat niet is voorzien van een glazuurlaag. Aangetast tanglazuur kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen door niet juist de tanden te poetsen, maar ook tandenknarsen kan de tanden beschadigen. Extra gevoelige tanden hebben meer zenuwen in het tandbeen. Wanneer deze bloot komen liggen, worden deze zenuwen sneller geprikkeld wat zorgt voor een onaangenaam gevoel. 

Gevoelige tanden verhelpen

Wanneer je regelmatig last hebt van gevoelige tanden, wil je er het liefst zo snel mogelijk van af. Afhankelijk van de oorzaak van gevoelige tanden, zijn er verschillende middeltjes die gevoelige tanden verhelpen. Zo heb je zachte tandenborstels en speciaal flosdraad om te voorkomen dat je geïrriteerde gebit nog meer geïrriteerd raakt. Wanneer dit onvoldoende helpt, heb je ook apparaten waarmee je jouw tanden een monddouche kunt geven. Doormiddel van lauwwarm water verwijder je etensresten en bacteriën op een pijnloze manier. Ook heb je speciale tandpasta die zorgt voor een extra beschermlaagje op je tanden. Ook mondwater en mondgel zorgen voor een extra beschermlaag op je tanden. Wanneer je tijdens het slapen vaak met je tandenknarst, kan je dit oplossen door ’s nachts een knarsbitje te dragen. Dit voorkomt dat je tanden onbewust beschadigd raken. Mocht dit allemaal onvoldoende helpen, kan je er altijd nog voor kiezen om speciale supplementen te slikken. Er zijn speciale tabletten die je tanden versterken waardoor de gevoeligheid van je tanden afneemt.