Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar voor je lichaam zijn. Vitamines zorgen voor het functioneren, groeien en herstellen van je lichaam. Superbelangrijk dus! Daarnaast zorgen vitamines voor een gezond lichaam en zo een gezond leven. Dat wil toch iedereen? Vitamines zitten voornamelijk in onze voeding. Je lichaam kan zelf nooit voldoende vitamines maken en door verkeerde voeding of een verkeerde lifestyle komen veel mensen vitamines te kort. Om er zeker van te zijn dat je voldoende vitamines binnen krijgt zijn er kleine aanpassingen die jij kunt toepassen in je dagelijks leven. Deze aanpassing staan in dit artikel voor je op een rijtje. Hier volgen 3 tips op weg naar een gezonder leven.

1. Eet gezond en gevarieerd

Vitamines komen van nature voor in onze voeding. Het is daarom belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. We kennen 13 soorten vitamines. Vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K zijn in vet oplosbaar. Deze vitamines bevinden zich voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen. Alle overige vitaminen zijn in water oplosbaar en bevinden zich voornamelijk in het vocht van voedingsmiddelen. Aangezien je hoop vitamines ook weer uit plast, dien je er ruim voldoende binnen te krijgen. Om gezond en gevarieerd te eten, moet men zich focussen op de schijf van vijf. Uit onderzoek van de RIVM blijkt dat dit vaak niet lukt, maar blijf het proberen! Hier volgen vijf tips om gevarieerd uit de schijf van vijf te eten:

– Neem snackgroente als tussendoortjes. Ze zijn makkelijk mee te nemen en ontzettend lekker. Op deze manier snack je zo vitamine A, B en C naar binnen.

– Durf wat vaker noten te eten. Voeg eens wat vaker een handje noten toe aan een gerecht, of strooi het door je kwark, yoghurt of havermout. Noten zijn er om van te smullen en zorgen voor extra vitamine E.

– Eet minimaal één keer per week vis. Tegenwoordig wordt vis vaak overgeslagen en eet met meer vlees. In vis zit gezonde vetzuren en ook nog vitamine D die je lichaam nodig heeft. Vergeet dus niet te genieten van een lekker visje.

– Probeer vaker soep te eten. In soep zitten vaak vele groentes verborgen. Soep biedt dus een makkelijke manier om wat extra groente binnen te krijgen.

– Maak minimaal twee keer per week een smoothie. Smoothies zijn vaak heerlijk en bieden een perfecte mix tussen groente en fruit aan. Een bron van vitamines! Spinazie in je smoothie is ook ontzettend gezond en lekker in combinatie met een banaan of mango. Maak je smoothie altijd zelf!

Ook als vegetariër is het mogelijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Als veganist wordt dit echter wel moeilijker. Als veganist is het vaak zinvol om wat extra vitaminesupplementen in te nemen. Dit omdat zij een groter risico op een tekort aan vitamine B2, B12 EN calcium oplopen.

2. Vitamine supplementen  

Een supplement is een aanvulling. Een vitamine supplement kan dan ook een mooie aanvulling geven indien jij bepaalde vitamine te kort komt. Wil jij testen of je voldoende vitamine binnenkrijgt? Neem dan een kijkje op: Yourshealthtest.nl. Vitamine supplementen zijn er in alle soorten vitamines. Ook is er een multivitaminen supplement, deze zorgt ervoor dat je van elke vitamine een extra boost binnen krijgt. Het advies is om voor een supplement te kiezen met maximaal 100% tot 300% van de ADH. Hierdoor voorkom je dat je te veel vitamines binnenkrijgt, wat ook weer niet goed voor het lichaam is.

3. Ga naar buiten

Elke dag een wandeling maken, zorgt voor een het opdoen van vitamine D. Vitamine D zit namelijk in het zonlicht en zo is ieder zonnestraaltje mooi meegenomen. Wandel het liefste tussen 11.00 en 15.00, dan is de zonintensiteit het sterkst. In de winterperiode is de zon helaas niet sterk genoeg om ons lichaam vitamine D te laten opnemen. Het is daarom extra slim om in de zomerperiode je lichaam een voorraadje te laten opnemen. Trek je schoenen aan en ga lekker naar buiten! Wandelen is ook goed om je gedachte te verzetten en te genieten van de natuur.

De detox sapkuur; wat is het precies?

Detox sapkuren van drveggie.nl hebben de afgelopen jaren veel populariteit opgedaan. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Hier bespreken we alle informatie die je nodig hebt om te begrijpen wat een detox sapkuur...

Hoe werkt een detox sapkuur?

Als je het gevoel hebt dat je lichaam een beetje is vastgelopen, is het misschien tijd om een detox sapkuur van Dr Veggie te overwegen. Detox kuur sap is een geweldige manier om je systeem te reinigen en nieuwe energie...

Gezonde lunch bestellen? Let op deze zaken

Ben je vaak op het werk en moet je daar lunchen? Dan is het goed om eens na te gaan of dat een lunch laten bezorgen in Amstelveen de moeite waard is en gezond is. Maar niet alleen op je werk moet je gezond lunchen, dit...

Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor je lichaam

Voeding is essentieel voor ons lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen, die ons lichaam nodig heeft voor verschillende processen en functies....

Inspiratie voor de lekkerste notenmixen

‍Als het om een avondje snacken met familie of vrienden, gaat er niets boven zelfgemaakte snacks. Gelukkig is het maken van zelfgemaakte notenmix dan ook een makkie! Deze gezonde snack is perfect voor op een feestje en...